Croatia-FC Bosona

Det var en underbar sommarkväll på GamlestadsvallenCroatia och FC Bosona tjuvstartade den 13:e omgången i 6A.

Croatia hade i stort sett samma lag som i 9-3 vinsten mot Götaholm, den enda förändringen (som Götaholmaren hittade) var att Beshar Ali klivit in på innermittfältet. FC Bosona kom med ett starkt lag, dock saknandes Haris Memisevic fortfarande. Han var dock på läktarplats och förklarade att han fick en smäll på låret under FCB:s match mot Björndammen och vill inte riskera att spela och göra skadan ännu värre.

När matchen väl drog igång var det hemmalaget Croatia som var lite hetare och förde spelet. Laget spelade lite rakare och försökte snabbt hitta ut med bollar till sina snabba yttermittfältare Joel Tesfai och Alexander Nylin. Dessa bollar kom ofta från Boris Lesic, som låg i sin vanliga position mellan mittfält och anfall. FC Bosona hade som vanligt en hel del boll men rullade mycket i sidled och hade svårt att hitta upp med bra passningar till Sean Grebovic och Darmin Muslimovic på topp.

Den första riktigt bra chansen får Croatia när Lesic provar skott och FCB:s Almedin Babacic får sträcka ut nere vid stolpen och rädda till hörna.

Ganska logiskt kommer även 1-0 till Croatia efter cirka 12 minuter. En boll spelas in i straffområdet och Tesfai har tagit sig in från sin kant och går på skott. Skottet tar på en FCB-försvarare (möjligen Jasmin Hrvat) och styrs in i mål. Svårt och se från vår läktarplats om bollen gått in i allafall. Får se om domaren ger målet till Tesfai eller klassar det som självmål. Ledning i allafall för hemmalaget.

Efter en kvart tar sig Nylin runt på kanten och kan spela bollen snett inåt bakåt till en framstormande Lesic inne i straffområdet. Lesic och en FCB-försvarare går omkull och domaren dömmer frispark till Bosona.

FCB behåller dock lugnet och rullar boll som de brukar. Grebovic är väldigt nära att hinna före Christian Jaconelli Celona i Croatiamålet då det blir lite missförstånd i backlinjen.

Spelmässigt är matchen jämn. Croatia försöker hitta lite snabbare omställningar medan Bosona håller bollen lite längre men många passningar går bakåt eller i sidled. Bosona har dock flyttat upp spelet och skapar lite chanser innan halvtid. Muslimovic har två frisparkslägen utanför straffområdet men båda försöken missar mål.

Efter en halvtimmes spel får Bosona dock ett jätteläge att kvittera. En boll letar sig fram till Grebovic i straffområdet och fri med Celona prickar han stolpen!

Matchen böljar fram och tillbaka och innan halvtid har Croatia en hel del långskott. Vllaz Ibishi, Nylin och Beshar Ali testar alla långskott utan framgång.

Bosona avslutar halvleken med ett bra läge där en boll spelas tillbaka mot utkanten av straffområdet men skottet går tätt över.

1-0 till hemmalaget i en rolig och händelserik match.

I början av andra halvlek är det FC Bosona som tar tag i taktpinnen direkt. I slutet av första halvlek klev Muslimovic ner på mittfältet väldigt mycket bollar går via honom. Croatia faller väldigt långt ner och verkar satsa på snabba omställningar istället. Bosna skapar dock inga jättelägen direkt men har ett par inlägg och hörnor som blir halvfarliga. Croatia sticker upp emellanåt men fyller inte på med särskilt mycket spelare. Tesfai testar skott från distans.

I matchminut 55 får Bosona dock en jättechans att kvittera. Snabbe Elvin Motovac tar sig förbi på kanten och ner till kortlinjen. Där spelar han bollen snett bakåt mot straffpunkten där Grebovic möter bollen direkt. Skottet går dock över!

Bosona fortsätter att föra spelet men det märks att båda lagen börjar bli trötta i sommarsolen och det är ganska långa lagdelar och slarviga passningar.

Trots att FCB har mer boll så är inte Croatia ofarliga. Lesic och Nylin hittar ett fint sammarbete tjugo minuter in i andra halvlek där Lesic spelar fram Nylin i straffområdet och fri med målvakten försöker han chippa in bollen utan att lyckas. I anfallet efter kommer istället Bosonas kvittering. Croatia hamnar väldigt högt med sin backlinje och Grebovic lägger bollen i djupet på den framstormande mittfältaren Elvedin Delibasic som i stort sett blir fri från nästan halva planen. Delibasic gör inget misstag och håller ifrån sina motståndare och rullar in 1-1!

Med tanke på hur andra halvlek sett ut kändes det både logiskt och rättvist.

Målet verkade dock tända Croatia som direkt flyttade upp sitt spel och fick mer att säga till om och bara fem minuter efter kvitteringen tar Croatia ledningen igen. Alexander Nylin bjuder på ett mycket vackert fotbollsmål. Han börjar med att lobba bollen över sin motståndare och ta sig in i straffomnrådet. Han har ganska dålig vinkel men går på skott och bollen touchar förstastolpen och går in!

Matchen har nu jämnat ut sig och två trötta lag turas om att anfalla. Grebovic har ett skott utanför och Croatia har ett mål bortdömt för offside och inbytte Fitim Aliu testar skott för Croatia.

Tröttheten märks verkligen nu och det är mycket slarv i passningsspelet från båda lagen och väldigt långt mellan lagdelarna. Croatia har lite skott utifrån från inbytte Thomas Celec, Nylin drar en hyfsad frispark och laget har även någon hörna.

Bosona samlar sig dock och gör en sista kraftansträning för att försöka kvittera. Darmin Muslimovic har ett par skottlägen men skotten går antagligen utanför eller rakt på Croatias målvakt.

När klockan nästan tickat upp på 90 minuter får Bosona ett sista riktigt bra läge. Det är Grebovic som får ännu en chans men det är varken hans eller Bosonas dag. En boll kommer in över Croatias backlinje och Celona kommer ut men Grebovic får inte ordning på lobben och bollen går över.

Domare Christer Olsson blåser av och Croatia visar att de vill vara med och fightas i toppen.

En rolig match mellan två bra fotbollslag. Croatia spelade lite rakare medan Bosona höll i boll lite mer. En böljande matchbild där lagen turas om att föra matchen. Sett till chanserna hade nog ett oavgjort reslutat varit mer logiskt men som den eviga sanningen i fotbollen säger: det gäller att göra mål på sina chanser...

Båda lagen är med i toppen och de lär stanna där hela hösten...

I början av matchen gick ett gäng killar förbi med en familjepizza och en 2-liters cola. När de började gå bort mot avbytarbänkarna spreds ryktet att det var Croatias avbytare Thomas Celec som hade beställt mat. Rykte var dock troligtvis inte sant då Celec så riktigt pigg ut när han kom in ;-)