Allvar & lite annat...

Götaholmaren gillar när saker stämmer.
 
Götaholmaren gillar när argument och påståenden kan backas upp av fakta.
 
Det finns väldigt mycket information som cirkulerar på internet och mycket är sant, mycket är inte sant och gråzonen mittemellan är enorm. Problemet är när ett påstående sprids på internet och kan hittas på tillräckligt många hemsidor, bloggar och andra sociala medier. Då kan ett ihåligt och dåligt underbyggt påstående som inte kollats upp ordentligt väldigt lätt förvandlas till en sanning och ingen tar sig tid att kolla upp hur saker och ting verkligen ligger till...
 
Den senaste veckan har det dykt upp en hel del gällande 6A-nykomlingen Somalia SK. På flera hemsidor, bloggar och Facebook-grupper har det gått att läsa om att: "Somaliskt fotbollslag rånade unga svenska kvinnor",  "Halva fotbollslaget utvisas till fängelset" och "Halva fotbollslaget bakom lås och bom".
 
Dessa artiklar baseras på polisrapporter och rapporter från Göteborgs Tingsrätt där åtta unga killar (alla står med namn och ålder) har dömts för inblandning i bland annat personrån under sommaren och hösten 2012.
 
Dessutom hävdas det att alla killarna spelar och tillhör Somalia SK. Götaholmaren har även sett två olika lagfoton på Somalia SK i anslutning till dessa artiklar.
 
Götaholmaren fick höra om detta från olika håll från olika 6A-spelare och många undrade om jag visste något om detta eller om det stämde.
 
Götaholmaren började göra lite efterforskningar och började helt enkelt med att jämföra alla namnen från Göteborgs Tingsrätt med Somalia SK:s matchrapporter (a-lag och juniorlag).
 
Av de åtta namnen som fanns med så hade en av killarna gjort 7 a-lagsmatcher (3 från start och 4 på bänken) under hösten 2012. Tre av de yngre killarna hade spelat alla seriematcher för SSK:s juniorlag...
 
fyra av de inblandade hade spelat för SSK 2012, de andra fyra hade inte representerat SSK under 2012.
 
Så rubrikerna om "halva laget" stämmer alltså inte alls då en a-lagsspelare och tre juniorspelare knappast är ett halvt lag.
 
Att dessutom hänga ut hela föreningen med lagfoton där ingen av de inblandade med största sannolikhet är med och där det definitivt finns spelare och ledare som absolut inte varit inblandade känns väldigt konstigt och fel.
 
Om vi utgår från att alla dessa uppgifter stämmer så har alltså åtta ungdomar begått brott och detta är självklart väldigt tragiskt och tråkigt, både för offren och det faktum att dessa unga killar har hamnat snett. Götaholmaren har självklart inga synpunkter på att dessa personer blivit straffade för brott de begått.
 
Fotbollsvinklingen att Somalia SK skulle ha en stor roll i detta känns dock väldigt märklig och rubriken "Somaliskt fotbollslag rånade unga svenska kvinnor" känns helt absurd.
 
Vi leker med tanken att en spelare som gjorde ett gäng a-lagsmatcher för Götaholm under säsongen 2012 tillsammans med tre spelare från GBK:s ungdomslag och fyra andra killar som inte spelat med klubben under säsongen skulle ha utfört brottsliga handlingar och åkt fast.
 
Tänk då om det gick att läsa på internet hur "Gamlestadslag rånade pensionärer" eller "Halva Götaholm bakom lås och bom". Dessutom ligger det uppe diverse lagfoton från de senaste åren där de inblandade spelarna inte ens finns med men en massa andra spelare och ledare som aldrig gjort något olagligt...
 
Känns inte helt logiskt eller hur?
 
Det ska tilläggas att många av de hemsidor och bloggar som publicerat denna storyn (i stora drag på samma sätt) har väldigt främlingsfientligt innehåll, bland annat en nättidning som är väldigt nära sammankopplat med det politiska partiet Svenskarnas Parti, ett parti till höger om Sverigedemokraterna. Många av kommentarerna till dessa artiklar om Somalia SK är väldigt grova och öppet rasistiska. Självklart har många av dessa sidor ett egenintresse i att visa att invandrare begår brott då det ingår i deras argumentation om problemet med invandring. För dessa personer blir en rubrik om att ett halvt fotbollslag med somalier som rånar svenska unga kvinnor för bra för att inte ha med.
 
Många kanske anser att detta inte hör hemma på Götaholmaren, en blogg om 6A, och att det inte har något med fotboll att göra.
 
Somalia SK kommer att spela i 6A 2013.
 
Just nu cirkulerar det en "sanning" på nätet (och detta sprids snabbt, särskilt på Facebook) och de olika versionerna av denna "sanning" säger att halva Somalia SK är ett gäng kriminella som rånar folk på spårvagnen.
 
Götaholmaren menar att detta inte stämmer och ger helt enkelt sin bild av det hela som motvikt mot alla andra uppgifter. Detta kanske inte når ut till så många men iallafall till de flesta i 6A.
 
Somalia SK har rätten att börja 6A utan att de andra lagen ska ha förutfattade meningar.
 
Götaholmaren försvarar självklart inte på något vis de personer som begått dessa brott utan påpekar bara att fotbollsföreningen Somalia SK inte har så mycket med saken att göra...
 
-----------------------------------------------------------------------------------
 
Öjersjö fortsätter att värva. Rapporter kommer om att Marcus Karlsson är klar, Karlsson ska ha haft ett litet uppehåll från fotbollen men senaste klubbadress var Jonsered.
 
Från Bokedalen kommer försvararen Fredrik Carlsson men även ryktenas man Niklas Nilsson (också han från BIF). Anfallaren Niklas "Nesta" Nilsson har varit en flitig målskytt hos BIF och rykten om en övergång till ÖIF har cirkulerat sedan sommaren. Nu verkar det alltså vara klart!
 
Enligt uppgifter kan två Bokedalenspelare till vara på väg till ÖIF
 
Det verkar även som ÖIF hade en träff med en möjlig tränare ikväll!
 
Götaholmaren får återkomma med mer info så fort det dyker upp...
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Tränare Dragan Prorokovic fortsätter att förstärka Croatia inför nästa säsong. De senaste bekräftade nyförvärven på Croatias hemsida är den offensiva Pasar Sulaiman som kan spela både anfall och yttermittfält. Sulaiman kommer senast från Kurdistan IK men har även spelat i Gunnilse.
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
Det blir ingen match för Götaholm imorgon mot Utbynäs. Utbynäs tränade på Kviberg idag men ansåg inte att planen höll för matchspel.
 
Möjlig träning för Götaholm dock och kanske ett nyförvärv till...
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
#6

Kommentarer
Postat av: Leif Sjöqvist

Heder åt denna blogg som resonerar och inte fördömer.Vad nägra idioter gör skall inte andra kollektivt staffas för.Det är grunden i ett rättssamhälle

2012-12-13 @ 00:57:12
Postat av: El mago

Mycket bra att komma med fakta, helt fruktansvärt att hänga ut en hel förening.

Oavsett ursprung eller nationalitet. Så kan man inte döma en hel klubb.

Oavsett om det är korpen, Div 6A, allsvenskan och hela vägen upp till CL. Ska alla som utövar denna vackra sport ge rasismen ett rött kort.

Fotboll och främlingsfientlighet hör inte ihop.

Hoppas nu alla lag i 6A som det står i bloggen ger SSK en ärlig chans att visa vad dem går för "on the pitch"

Då syftar jag speciellt på Öjersjö IF.
ÖIF är väl seriens på förhand ända främlingsfientliga lag.

2013-02-07 @ 10:28:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0