Mer från LIF-Roma och inför omgång 7



Matchrapporten är inne och resultatet när matchen avbröts står sig alltså, Lekstorpsseger med 3-2. Vi börjar med själva matchen så tar vi det andra sen. LIF börjar lite hetare men det är FC Roma som kan ta ledningen genom Haris Dedic på en målvaktsretur. Roma kör på med ledningsmålet i ryggen, dock utan att skapa några riktigt heta chanser. Precis innan halvtid kvitterar dock Nicklas Berglind och i början av den andra halvleken ger Samuel Malmqvist LIF ledningen då han slår in sin egen retur. Ledningen håller sig dock inte särskilt länge då en lång frispark från Kasim Osmanovic letar sig in i mål. Roma får ny energi av kvitteringen men i slutet av matchen är det LIF som är det starkare laget. Till slut når en bra slagen frispark av Marcus Johansson fram till Johan Hedström, som kan nicka in segermålet!

LIF:s matchrapport hittas HÄR.

Efter Hedströms mål utbryter dock kaos. Hedström själv blir nedsparkad på väg tillbaka efter målet. Flera LIF-spelare får slag emot sig och det blir en massa tumult. Dessutom verkar det som FC Romas coach även ger sig på LIF:s tränare Ingemar Holm. Domare Lars Forsberg kunde inte få igång matchen efter detta och beslutade därför att bryta den.

Eftersom Götaholmaren inte var på plats så är det svårt att ha någon direkt uppfattning om vad som hände, men det är helt klart att versionerna går isär beroende på vem man frågar.

Det har varit ett väldigt tryck på Götaholmarens Facebook-sida med väldigt upprörda känslor från båda håll.

Från Roma-håll, och särskilt från Amir Huseinovic, ges bilden av att det var glopord, provokationer och även rasistiska inslag matchen igenom.

Från LIF-håll (bland spelarna på planen) kommer rapporter att det var en tuff men okej match på planen tills det ballade ur i och med sista målet.

Vad som följer här är mina egna tankar om detta:

Mycket av fokus ligger på LIF:s klack, som om Götaholmaren uppfattat det rätt består av killar som spelar i klubben och som är i 13-15 års åldern. I LIF:s tidigare matcher, mot bland annat Marieholm och Olskroken har klacken haft plakat (till exempel VEM FAN ÄR SÅSEN mot Olskroken) men också bjudit på sång. Till exempel i form av: "Vi är LIF och vi hatar Marieholm (eller Olskroken)".

Problemet här är att dessa unga killar inte alls tänkte sig för när FC Roma kom på besök utan gick efter mallen från de andra matcherna. Detta resulterade i att FC Roma möttes av ett lakan med texten: "HATA ROMA".

Skillnaden mellan FC Roma och till exempel Olskroken eller Marieholm är att FC Roma är bildade av en etnisk minoritet som har en historia fylld av förföljelse, diskriminering och utanförskap. För mindre än hundra år sedan var det förbjudet för romer att invandra till Sverige.   

Med den bakgrunden handlar ett lakan med texten "HATA ROMA" inte bara om fotbollslaget FC Roma men också om den etniska minoriteten som laget består av. För spelarna i FC Roma är FC Roma mer än ett fotbollslag utan också ett sammanhang där de kan känna stolthet för sitt ursprung. För de unga killarna som hade ordnat med lakanet kan jag inte tänka mig annat än att de bara syftade på fotbollslaget FC Roma United. Dock är deras okunnighet ingen ursäkt för en förbannat dum grej.

Jag förstår att det från LIF-håll menas att detta inte var så farligt då samma sak mötte både Olskroken och Marieholm. Problemet är ju dock att det inte alls är samma sak, men detta känns som det handlar mer om okunnighet än om rasism. Men att det bara var "en kul grej" och att man ska kunna tåla det känns väldigt främmande för mig...

Sedan kan det tilläggas att en klack (vilket är jättekul att LIF har) självklart ska fokusera på att stötta sitt eget lag istället för att hata motståndarna, oavsett vad motståndarna heter...

Så, LIF:s klacks bemötande av FC Roma var förbannat korkat gjort.

Exakt vad som hände på planen vet som sagt inte jag. Det känns väl dock som att det hade kunnat tas steg innan matchen urartade på slutet. Om nu Romas ledare och spelare uppfattade stämningen som väldigt hotfull så hade ju det första steget varit att tala med domaren om det eller möjligen LIF:s kapten Robin Granqvist. Det känns som herr Granqvist har den pondusen på sin hemmaplan att be ett gäng 13-15 åringar att ta ned ett lakan eller att sluta sjunga om LIF:s motståndare och stötta det egna laget istället?

Jag har förståelse för hur FC Roma uppfattade situationen, särskilt med tanke på den historiska bakgrunden för romer. Detta sagt så är det ju aldrig försvarbart att börja slå och sparka sina motståndare i en fotbollsmatch!

Enligt rapporterna fick både Granqvist och Hedström ta emot slag och sparkar i slutet och det känns väldigt långsökt att dessa två skulle ha sagt rasistiska saker till FC Roma-spelarna?

Om det sas rasistiska saker på planen av LIF-spelare (som det hävdas från Roma-håll) så är det självklart idiotiskt och får absolut inte förekomma. Å andra sidan, om det från Roma-håll sas kränkande saker (jag ska knulla din mamma) och andra hot (som det hävdas från LIF-håll) så hör ju självklart inte det hemma på en fotbollsplan heller... 

Det finns ett engelskt uttryck som lyder: two wrongs doesn't make a right.

Alltså att två fel inte blir ett rätt. LIF:s publik gjorde helt klart fel och självklart LIF-spelarna (om det nu var några) som sa rasistiska saker, men det ger ju självklart inte Romaspelarna rätten att ge sig på LIF-spelarna fysiskt, vilket självklart också är fruktansvärt fel...

Sista ordet lär inte vara sagt här ännu, det lär dyka upp både polisrapporter och domarrapporter och möjligen kommer även annan media än Götaholmaren att rapportera om detta...

I kölvattnet av detta kaos verkar det även som Noah Widmark lämnar FC Roma...

---------------------------------------------------------------------------------------
Nu till något mycket roligare!

Till skillnad från omgångarna 5 & 6 spelas omgång 7 över två dagar! Sånt gillar vi på Götaholmaren!

FREDAG 18/5

BOKEDALENS IF - UNITED AFRICA FC
(19.00 Jonsereds IP)

Bokedalen har en tung period med tre raka förluster och inga mål i dessa matcher. Dessutom är viktiga Niklas Nilsson bort ett tag. Jobbig förlust sist mot Gårda med 0-5 och dessutom fick målvakten Sebastian Zangenberg kliva av och lär inte vara med mot UAFC. Verkar som Nicklas Jungevad kommer att vakta kassen.

United Africa håller ett bra poängtempo även om det bara blev 1-1 mot FC Roma sist. Calvin Okafor verkar ha kommit igång med målskyttet, mål två matcher i rad nu. Nye Charles Chibuike dock bäste målskytt med fyra mål. Ofuokwu Stanley Odogwu är avstängd efter sitt röda kort i senaste matchen. Ett tungt avbräck för UAFCOdogwu är lagkapten och spelat alla matcher från start hittills!

TIPS: BIF riktigt ur form, UAFC känns alldeles för tunga. UAFC-seger!

KURDISTAN IK - GÖTAHOLM BK (19.30 Bläsebovallen)

KIK jagar fortfarande den första vinsten och hade ledningen i halvtid sist mot Öjersjö men tappade matchen i den andra halvleken. Mohammed Huzry avstängd (3 gula). Götaholm får se upp med Sarab Khader, som gjort tre mål hittills.

Götaholm har blandat sina prestationer en hel del på sistone. Den fina vinsten över Bokedalen följdes upp av ett bottennapp mot Croatia sist (0-4) då Götaholm brände mängder av chanser samtidigt som försvaret läckte.

Rabih är tillbaka efter sitt röda kort och annars verkar alla spelare vara tillgängliga. Litet frågetecken på Per Darolf som varit sjuk i veckan.

En viktig match för Götaholm då laget gärna tittar uppåt i tabellen istället för att behöva oroa sig för streckstriden.

LÖRDAG 19/5

ÖJERSJÖ IF - GÅRDA BK (13.00 Öjersjö IP)

Klurigt möte på Öjersjö IP. Hemmalaget har hittat formen efter en lite halvtaskig start och har två raka (3-0 mot Bokedalen och 5-2 mot Kurdistan). Gårda har vaknat till och slog Bokedalen med hela 5-0 i tisdags. Simon La Verghetta var tillbaka i laget och svarade för mål.

Inga avstängningar som Götaholmaren känner till.

TIPS: Riktigt svårt, oavgjort då!

BJÖRNDAMMENS BK - VÄSTKUSTENS BK (13.00 Furulundsplan)

Det är inte några formstarka gäng som möts denna lördag. Björndammens defensiv har inte alls fungerat på sistone, 17 insläppta mål i de tre senaste matcherna! VBK har fem raka förluster och har bara mäktat med fyra mål framåt. Senast blev det 2-7 mot Olskroken.

Riktigt viktig match för Västkusten. Det är fortfarande massa med matcher kvar, men med tre lag som åker ut vill man inte hamna för långt efter. BBK vill självklart också unvika att bli indragna i en streckstrid.

Aram Mohammed-Salih verkar vara avstängd (enligt förbundets sida). Troligtvis fick han en extra matchs avstängning för hans röda kort i matchen mot Lekstorp i omgång 3.

Erik Lukacs är tillbaka i VBK efter sin långa avstängning efter denna matchen.

TIPS: Känns som det kan sluta lite hur som helst men Götaholmaren chansar med att VBK kniper sin första seger!

CROATIA GÖTEBORG - LEKSTORPS IF (13.00 Gamlestadsvallen)

Croatia har gjort det riktigt bra hittills med fyra segrarsex matcher. På lördags blir det dock riktigt svårt då serieledarna LIF kommer på besök till Gamlestadsvallen.

LIF gick ju en riktig holmgång mot FC Roma i onsdags och frågar är om de kan ställa om mentalt? Materialmässigt har de tillgång till samma gubbar som sist och inga avstängningar. Troligtvis är Sebastian Fransson tillbaka i truppen efter att ha varit på resande fot i den senaste matchen.

Croatia har ju sina vanliga toppar och Alexander Nylin sänkte Götaholm i stort sätt på egen hand i senaste matchen. Känns dock som LIF har bättre bredd och kommer att orka mer.

TIPS: Ännu en LIF-seger.

FC ROMA UNITED - MARIEHOLM BoIK (14.15 Gunnaredsplan)

Har FC Roma tagit igen sig efter sin resa till Gråbo? Både Haris Dedic (tre gula) och Zijad Jasarevic (rött sist) kommer att saknas. Lägg även till att viktige Noah Widmark har lämnat laget. Visade ju dock mot LIF att man kan stå upp mot alla lag i serien!

Marieholm blandar som vanligt men slog Björndammen med 5-1 sist, efter ett hattrick av Jimmy-Cannon Nwadinkpa. Ilaz Tahiri är dock avstängd efter sitt röda kort.

TIPS: Svårt, men Götaholmaren tror på Marieholm!

---------------------------------------------------------------------------------------

Gårda BK är ett lag som Götaholmaren har haft lite dålig koll på (möjligen för att deras hemsida är riktigt kass). Nu har Götaholmaren dock fått tag i ett litet insider-guldkorn!

Gårdas Josef La Carrubba bjuder nämligen på denna lista:

Gårda BKs topp 3 "diviga" skor:

1. Peter Carlsson
Spelar med en sko vid namn Adidas AdiPure 11 pro (1799kr) med ett inbyggt chip. "Chippet" räknar bl.a. ut snitthastighet och antal löpmetrar. Känns som Peter överarbetat sitt köp något, inte minst med tanke på vilken serie han håller hus i. Ryktas ha fått skorna av sin mamma i present, där av det "dyra" valet.

2. Anton Wahlberg
Har specialbeställt en Nikesko som gått och blivit en favorit, bland tolvåringar. Skon heter Nike Mercurial vapor superfly III (2000kr). Den är konstruerad på ett sätt som gynnar extremt snabba spelare. Nike har inte sparat på krutet, denna sko representerar allt som företaget står för. Perfektion. Något som alla spelare i Gårda BK tyvärr saknar. Så även Anton. Har graverat in "SWAG" på dessa rosa skor. Oklart varför.

3. Marcus Cederqvist
Marcus köpte ett par skor, Nike T90 Laser för 1000kr. Första träningen med dessa var han helnöjd, men när han kom hem började han fundera. Var verkligen skorna äkta vara? Han nöjde sig inte med att fundera, utan köpte ett par skor till, exakt samma modell, fast "äkta". Han menar själv att frisparksträffen skiljer sig avsevärt med dom "äkta" skorna. Dessvärre har "Ceder" knappt träffat mål med sina nya superskor.

Underbart tycker Götaholmaren!

-------------------------------------------------------------------------------

#6

Kommentarer
Postat av: Han som vet

Jättebra att du belyser problematiken angående lakanet. Men Romas publik har sannerligen inte betett sig bra. Hört från källor att det var otrolig hets mot gårdaspelarna som blev kallade för svennejävlar och dylikt. Att säga att det pågick rasism i 90 min är större förtal än att säga att förintelsen aldrig har existerat.

2012-05-18 @ 00:54:27
Postat av: haha

Hur jävla korkade är Roma om det inte fattar att det e laget de menar haha. herregud i Sverige får man knappt göra något utan att man blir kallad för rasist. Undra vad som hade hänt om vi hade firat vår nationaldag som Norge gjorde igår. Tror alla ulänningar hade känt sig kränkta då som vanligt. så vi ska väl hålla oss tillbaka och va det fega landet Sverige.

2012-05-18 @ 15:36:49
Postat av: Till HAHA

Hur korkad är du att tycka det är okej, att bemöta ett lag på detta sättet?



det var ett div6 lags match och man kommer dit och ser och känner folk hur mycket hat och provokation som helst...hela matchen i planen och utanför planen ... jag ahr aldrig sätt nåt liknande .... jag skulle skämmas om motståndare kommer till mitt hemmaplan och blir föröl'ämpade , höra hatkommentarer och rasistiska kommentarer!! det har inte vart hela matchen rasistsnack som nån skrev innan, men det har förekommit!! sånt hör inte på en fotbollsmatch ALDRIG ...man borde be om ursäkt för sina anhängare inte skratta och tycka det var la inget....PINSAMT

2012-05-18 @ 15:47:33
Postat av: HAHA

Men förihelvete tror du själva de visste något om vad roma e för något utanför fotbollen? Blir så jävla trött har blivit kallad svennejävel och massa jävla skit snackar och jag e verkligen inte rasist men det e ta mig fan till 99% av gångerna en utlänningen säger något skit till en, knulla din mamma osv. Sen skulle man råka säga "fan va brunt gräset är" då e det påhopp mot er att man e rasist. e så jävla trött på det. och hata roma kan jag lova dig va inget rasitiskt menat. fan kolla fotboll på tv precis som du aldrig hör hatramsor där.jävla tönt

2012-05-18 @ 16:15:34
Postat av: Leif Sjöqvist

2012-05-18 @ 17:30:36
URL: http://drillonews.blogs.se
Postat av: Leif Sjöqvist

Till Haha! Om du är så redig att du hånar folk varför skriver du då inte ut ditt namn. Håna folk anonymt är väl det fegaste som finns. Om nu Lekstorps publik haft ett lakan med Hata Roma så

undrar jag hur de tänker. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 22 år som ledare.Visst finns det en rasism i svensk fotboll. Inte tu tal om annat. De är som HAHA utan begrepp om vem som kränker vem. De tänker som på samma sätt som Adolf och grabbbarna på 30-talet då var det minoriteten judar som åkte dit nu är det invandraren.

F ö kan inte provokationer försvara att man börjar slåss. Det hör inte heller hemma i fotbollen.

2012-05-18 @ 17:35:09
URL: http://drillonews.blogs.se
Postat av: Götaholmaren

Detta diskuteras även på Götaholmarens Facebookgrupp och där måste man skylta med sitt riktiga namn. Så om ni har Facebook föreslår jag att ni går med där och diskuterar istället för att gömma era åsikter bakom anonymiteten här. Eller skriv era namn. Tack!

2012-05-18 @ 21:47:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0